„Странстващата бъчва“ на крепостта Червен – Част I. „КРЕПОСТТА“

Крепостта Червен е един от най-значимите български средновековни паметници. Според данните на археолози и историци в и около нея са живяли и намирали препитание над 10 000 души население. През 1235 г. градът става седалище на Средновековната българска Червенска митрополия. Към 14-век територията на града надхвърля 1,8 km², с добре откроена инфраструктура. Това включва укрепен град, разположен върху обширен скален рид по поречието на река Черни Лом. Развити са редица занаяти – добив и обработка на желязо, злато, строителство. Открити са находки на керамика, предмети от бита и по всичко личи, че Червен е бил важен търговски и административен център.  Към момента са открити 18 църкви, множество жилищни сгради и дори феодален дворец. Намерени са много артефакти, които допълват представата ни за бита на българите през Средните векове.

Любопитен факт е, че прочутата Балдуинова кула на Царевец всъщност е реконструирана по подобие на запазената кула на крепостта Червен през 1933г. Градът разполага и със закрито стълбище за водоснабдяване от реката, което на места е издълбано в скалата.

Кулата в Червен, снимка: https://www.facebook.com/medievalcherven/

Разкопките продължават и със сигурност крепостта Червен ще ни разкрие още тайни.

Със своята значимост като исторически паметник, този средновековен град вдъхновява не само академичен кръг от историци и археолози. Появилите се в последните 15 години (периода 2000-2005г.) сдружения за исторически възстановки с фокус върху Средновековието припознаха Червен като поле за изява и провеждане на експериментални лагери. Повече от 10 години Сдружение „Чигот“ – исторически възстановки, гр. Варна и техни съмишленици организират фестивал на крепостта Червен, който поставя стандартите за „сцената“ на средновековните фестивали у нас.

Средновековна кръчма, 2019г. (ляво), Средновековен пазар, 15в. (дясно)

 

Ето как „Странстващата бъчва“ бе поканена да се грижи за средновековната пивница и кухня в рамките на „Средновековен Лагер Червен 2019г.“ На нашите плещи легна отговорността, но и удоволствието, да готвим средновековна храна за участниците, да сътворим заедно с реконструкторите от „Чигот“, СНЦ „Търновци“, „Верени“ и доброволци цяла средновековна кръчма. Затова стегнахме масите, кошовете с продукти, медовината и доброто настроение и потеглихме на поредното ни странстване. И да не забравяме, че всичко това трябва да се случи на платото – там, където хората са построили крепост, трудна за превземане…

Продължете към КЪМ ЧАСТ II. „БЪЧВАТА НА ПЪТ“

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам