Любима рецепта за риба от СТРАНСТВАЩАТА БЪЧВА.
През Средновековието рибата е била важна част от менюто. Източникът на прясна риба е бил стратегически ресурс за изхранването на местните общности.
Без съмнение в миналото хората са готвили всичко, което става за ядене, а понякога и неща, които… не стават. Днес никой не готви морските птици – чайки, кайри и други юрдеци. Но през Средновековието не просто са ги хапвали, но и са ги считали за… риба. Защото идват „от морето“. Представяте ли си? Средновековна му работа.
Много често рибата е била варена, което днес не харесваме. С изключение на вкусна рибена чорбица. Затова ето нашето царско предложение за пълнена риба с ядки!
Пълнена риба с ядки, ейл и медовина
Продукти:
- едра риба
- орехи
- стафиди
- целина – глава и листа
- сминдух – за предпочитане пресен
- кориандър – пресен, листа
- хляб – две-три филии
- ейл/бира
- медовина
- сол, черен пипер
- зехтин
О, не сме написали количествата! Готвим на око. Количествата може да видите на снимките. Те много зависят от вида и размера на рибата. По-важно е да разберете принципа.

Какъв вид риба да използваме?
Каквато има и която е прясна!
Но ето това е важно – да е с дебела и здрава кожа, защото тази рецепта включва дране. Да, точно така, дране. За пръв път подобна средновековна рецепта ни попадна за щука, но сме я правили и със сьомга, и сьомгова пъстърва, а в този случай я изпълняваме с прясна мряна. Всъщност, щуката стана много суха, но може би грешката е наша – не сложихме допълнително мазнина. Ако готвите суха риба, вземете това под внимание.
Одерете рибата. Внимателно, лека-полека, изрежете около перките, опашката и главата, докато не получите одраната рибя кожа без дупки. Оставете одраната кожа на студено.
Сега се захващаме с месото на рибата. Отделете го от костите, махнете всички малки костички. Да остане само чистото месо. Нарежете го на парченца и го сложете в купа. В друг съд вземете хляба и го накиснете във вкусен ейл или бира.
Идва ред на медовината
Просто я изпийте! Деликатният характер на повечето медовини правят готвенето с тях лукс, който спокойно и достатъчно резултатно може да замените с бяло вино и мед. По време на готвенето нищо от профила на напитката не се запазва. Изключение е живата медовина, с която може да си омесите вкусен козунак. За сметка на това медовината е чудесен спътник на вкусната гозба, която приготвяме. Наздраве!
Защо дерем рибата?
Целта на нелеката задача да одерем рибата, да обезкостим месото, да го смесим с останалите съставки и да върнем сместа обратно в кожата на рибата, е царски резултат. Риба, която е досущ като жива, но без никакви кости, а месото ѝ – омесено с пресни подправки и ядки, поднесено като руло.
Плънката
Пресните подправки и ядките кълцаме на едро. Белим около 100гр. от главата на целината, настъргваме я. Стотина грама стафиди и 3 супени лъжици зехтин. Напоеният с ейл (бира) хляб се надробява. Всичко това отива в купата с обезкостеното и накълцано месо. Омесваме добре със сол и черен пипер. Оставяме плънката на студено, за да може месото да попие добре аромата на подправките.

Игла и конец
Следва занаятчийска работа. Зашийте кожата на рибата, като оставите само един отвор, зад хрилете. През него, с помощта на супена лъжица, плънката трябва да се озове в кожата. Пълнете плътно и зашийте отвора. Вашата риба е готова за фурната.

Печем на фурна
Пускаме пълнената риба да се пече на предварително загрята до 180°C фурна. Нужни са ѝ 20-25 минути.
А сега да хапнем!
Сервираме на дебели резени. Може да гарнирате с печена целина, морков, задушени зеленчуци, пресен лимон или портокал. Ако не държите на средновековната автентичност на съставките, може да сервирате със сотирани картофи.
По отношение на напитки, подходящи за съчетаване с тази автентична гозба, предлагаме жива медовина, старочешка медовина, бяло вино или сайдер. Наздраве!
