„Странстващата бъчва“ на крепостта Червен – Част III. „СРЕДНОВЕКОВНО МЕНЮ“

СРЕДНОВЕКОВНА КУХНЯ

Работата в кухнята започва с първите слънчеви лъчи

Средновековната кухня не е шега работа. Представете си трапезата без домати, чушки, боб. Няма краставици, няма картофи. Тези продукти „още не са били открити“. Или по-точно, още не са били пренесени на Стария континент. Те произлизат от Новия свят – Северна и Южна Америка.

Готвим в автентична средновековна кухня

За сметка на това по нашите земи е имало изобилие от подправки. Имаме листни зеленчуци – лапад, спанак, зеле. Имаме кореноплодни – цвекло, моркови, пащърнак. Варива като овес, елда, булгур също са заемали важна част от диетата на средновековните българи. Домашни животни и дивеч, а близо до реки, езера и разбира се, на морето – риба. Археолози са открили край Русокастро и купчини черупки от миди – възобновим източник на протеини, който е бил лесно достъпен за нашите предци.

 

КУХНЯТА НА ЛАГЕРА

Изправени пред задачата да нахраним цял лагер средновековни хора и притиснати от характерния средновековен недоимък, ограничихме месото до няколко кокошки и наденици. Да, през Средните векове е имало наденица. Една от разновидностите й дори се нарича луканика. Звучи ли ви познато? Като за 3-дневен лагер, това е протеинова бомба по средновековните стандарти.

За закуска предложихме каша с ябълки, фурми и микс от подправки. Добавихме и половин яйце. Листните зеленчуци (зеле, праз) бланширахме с джинджифил. Пилешкото – с булгур. Надениците – с каквото беше останало по съвсем средновековен маниер.

Mediaevality is all about creativity

Успяхме да си сварим една малка партида бира. Смляхме малца с точиларски камък и си послужихме с малко съвременно познание, което в 14в. щеше да ни осигури пожизнен и кратък имидж на магьосници. Резултатът беше достатъчно задоволителен, за да изпием цялото количество от 5л на последната ни вечеря в лагера.

Медовината на средновековната трапеза

През деня стотици хора се запознаха с мисията на Медовина Meadly – да върнем медовината отново на трапезата ни. Посетителите имаха невероятната възможност да дегустират истинска медовина във възможно най-автентична обстановка. Научиха интересни подробности за производството на древната напитка, за билките, които използваме.

И не на последно място – с какво си „върви“ медовината.

Котлето на Барона

Прочетете Част I. и Част II в нашия блог ТУК!

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам