Медъ Питеенъ – най-старата българска медовина – по рецепта на Петко Славейков

Медовина “Медъ Питеенъ” е суха медовина с много богат аромат, силно усещане и траен послевкус на пчелен клей. Приготвена е по най-старата българска рецепта за медовина от 1870г.

Приготвяме традиционна българска медовина
Медовина от готварската книга на Петко Славейков отъ Meadly – Българската Занаятчийска медовина

“Медъ питеенъ” е нашият поклон към големия български просветител Петко Славейков. През 1870г. от печат излиза неговата “Готварска книга или наставления за всякакви гозби…”. Заглавието продължава “… според както ги правят в Цариград”. В изданието откриваме рецепта за медовина. Посочени са както пропорциите на меда, така и количеството подправки, които според автора правят медовината най-вкусна – канела, карамфил, градински чай и джинджифил. Славейков описва традиционния процес за производство на медения еликсир  – от добавянето на меда, през ферментацията, до отвръщането в зимника.

Огромна радост за Meadly е, че това писано слово стига до нас. След като възкресихме рецепти от Средните векове, пътуването в света на медовината ни отведе в българското Възраждане. Следвайки наставленията, завещани ни от Просветителя, пресъздадохме старата напитка.

 

За производство на българска медовина се нуждаем от български мед
Използваме чист български мед

 

Насладете се на първата автентична медовина по историческа българска рецепта!


Петко Славейков е бил даскал в 16 населени места из страната. Честите пътувания и нови познанства са му позволили да натрупа много впечатления и да се превърне в един от първите изследователи на българския фолклор, народопсихология, бит и обичаи. В периода от 1863г. до 1876г. живее и работи в Цариград. Разнообразието от култури, аромати и вкусове, което среща там, са пренесени в готварската му книга от 1870г. Междувременно е поканен да редактира българския превод на Библията.

Старото школо в гр. Трявна, където Петко Славейков е преподавал

На фона на цялостната дейност на Петко Славейков е лесно една непретенциозна готварска книга да остане в сянката на другите му трудове. Той надали си е давал сметка, че сборникът от рецепти ще се превърне във фундаментално свидетелство за кухнята от периода на българското Възраждане. За нас това е същинско културно съкровище!

 

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам