Медовина с маслодайна роза (Rosa damascena) от Meadly

Медовина с рози – rhodomel

Медовина с рози
Медовина с рози

Медовина с рози, приготвена с цветове от маслодайната Rosa damascena, се нарича родомел (rhodomel). Названието на този вид медовина произлиза от гръцката дума ῥόδον (rhódon, “роза”) и латинската mel („мед”). Или буквално – „мед с рози“. Аристократична напитка за хора с изтънчен вкус и отношение към медовината.

Ние избягваме да употребяваме „розова медовина“, защото това съчетание се свързва буквално с розов цвят на напитката, който не може да се получи натурално при добавянето на розовите цветове в медовината. Подобно на самото розово масло, което е жълто, и розовата вода, която е прозрачна, медовината с рози има характерния за медовината ясно златист цвят. Това, което медовината получава от маслодайната роза, е ароматът.

Изсушени цветове от маслодайна роза
Изсушени цветове от маслодайна роза

Как да консумираме?

Нашият сух родомел е с 13% алкохолно съдържание и деликатен, траен аромат на розови цветове. Тази медовина се консумира охладена до 11-13 градуса и може да се сервира с лъжичка суров мед. Самият мед може да се разтвори в чашата с родомел, както и да се консумира отделно, между глътките. Медовина Meadly с цвят от рози е лимитирана серия, която може да опитате само в бар „Абордаж“ – Домът на Медовината в София, ул. Веслец 22 или на дегустациите на „Странстващата бъчва“.

Дегустация в Национален Исторически Музей (НИМ)
Дегустация в Национален Исторически Музей (НИМ)

Цвят от роза

Розовите цветове се добавят в медовината и остават в нея и при отлежаването. Те не оказват значително влияние върху цвета на медовината. Тя не придобива розов или червен цвят заради маслодайната роза. Родомел с подобно оцветяване би се получил при добавяне на оцветители или друг растителен екстракт (хибискус, цвекло, червени плодове и др.). Считаме това за напълно излишно.

 

Когато времето спира…

На пръв поглед медовината с рози на Meadly не се отличава от останалите медовини. Красотата на нашия родомел остава скрита до момента, в който поднесете чашата с медовина към себе си.  Ароматът – ненатрапчив, деликатен, натурален. Без следа от изкуствени добавки. Истинско занаятчийско производство. Това е мигът, когато времето спира.

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам