Медовина в музей?

Музей – институция, която сме свикнали да разглеждаме като туристическа дестинация. Рядко обръщаме внимание на музеите в собствения си град. Замисляли ли сте се, че музеят може да бъде културно средище, арена на интересни публични събития? Локация със собствен живот и важно обществено значение.

Точно така ги възприемаме ние от Медовина Meadly – Българската занаятчийска медовина. Сътрудничеството с музеи и университети е част от целите и плановете ни. На тези места обществото среща науката.

Представяме Ви три знакови музея, където медовина Meadly е представена и оценена от хората, които посвещават професионалната си кариера на изучаването на миналото. Чрез познанията за света на нашите предци сме способни да се развиваме, учейки се от уроците на историята. Тази идея е дълбоко залегнала в проекта Meadly.

 

Национален исторически музей, Бояна, София

музей
ВИДЕО

Започваме с Националния исторически музей като особено емблематична локация от национално значение.
На 30-ти октомври 2019г. медовина Meadly – Българската занаятчийска медовина бе сервирана като част от менюто на „Странстващата бъчва“ (прочети повече за този кулинарен проект тук). Поводът беше прием по случай научна конференция, посветена на две паметни годишнини. 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян и 40 години от вписването на средновековния паметник в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Чест, респект и благодарност към целия екип на Националния Исторически Музей!

 

Музей за история на София

Дегустация на медовина Meadly в Музей за История на София
Дегустация на медовина Meadly в Музей за История на София

За пръв път в България представихме медовина, съживена от страниците на първата българска готварска книга, запазена до днес. Авторът на книгата е именитият книжовник Петко Славейков. Рецептата датира от 1870г. Музей за история на София, който днес се помещава в старата баня в центъра на столицата, организира тържествена премиера на нашата медовина „Медъ питеенъ“. Присъстващите, с чаша медовина в ръка, чуха презентация за методите на изследване, които прилагаме за възстановяването на старинните рецепти.

Именно историческите рецепти са наш приоритет и своеобразна „запазена марка“ за Медовина Meadly – Българската занаятчийска медовина.

Медовината е най-древната алкохолна напитка. Вярваме, че тази титла идва с голяма отговорност и говорейки за това, не можем да не отдадем значимото на историческите рецепти и класическа технология на производство. При някои наши медовини, каквато е и „Медъ питеенъ“, съвременните възприятия за вкус отстъпват пред историческите сведения и рецепти. Когато ви предлагаме „най-древната алкохолна напитка“, искаме да сте сигурни в това твърдение. Затова държим да може сами да проверите, че тези рецепти съществуват. Точно такъв е случаят с рецептата от 1870г. на Петко Славейков. Няма по-добра локация за нейната премиера от ретро-кафето в Музей за история на София.

 

Археологически музей – Варна

На 30 ноември в музея се открива изложба на средновековно облекло, въоръжение и предмети „Чигот и Второ българско царство“. Зад самата изложба стои варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот“ (от старобългарски, „чигот“ – мечоносец). Това са хората, които вече 15 години работят за постигането на най-детайлните средновековните исторически възстановки и реконструкции в България. Те имат какво да ви покажат, затова не пропускайте да видите изложбата от 30 ноември до края на годината.

www.chigot.com
Чигот – Исторически възстановки

Самото сдружение „Чигот“ е установен лидер в организацията на средновековни възстановки и изработката на реплики на историческо въоръжение и дрехи. Чиготите са сред първите, които пият Медовина Meadly – Българската занаятчийска медовина още от времето, когато се занимавахме само с домашно медоварство (2006г.). Изложбата във варненския Археологически музей се осъществява с подкрепата на Регионален Исторически Музей – Варна, Medievalisticals design – Историческо облекло и DARZALAS Wine&Dine.

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам