Средновековна кръчма в крепостта Червен

Откриваме сезона с 3-дневно събитие на средновековната крепост Червен, близо до гр. Русе. Средновековният лагер повече от 10 години събира професионалисти и почитатели на средновековната култура.

Паница средновековно щастие и чаша „медено злато“ (медовина)

Освен че ще експериментираме с няколко рецепти от 14. и 15. век, ще запознаем посетителите с медовина Meadly като акцентът ще е върху два вида от нашия асортимент:

The Kingslayer – медовина метеглин с мурсалски чай и златен корен
Медовина Meadly – Сладка – с допълнително добавен след ферментацията мед

На място ще проведем няколко „работилници“, в които ще може да научите повече за начина, по който се прави медовина и бира – днес и през Средните векове. Местата са ограничени и за да се включите в беседите трябва да се запишете чрез съобщение до фейсбук страницата на Медовина Meadly – Bugarian Craft Mead.

Дати: 
04.05 – 15:00ч
05.05 – 11:00ч

Продължителност: 45-60мин.

Такса: билет за посещение на крепостта

Повече за събитието, организирано от Сдружение „Чигот“ – Исторически Възстановки, Варна ТУК.

Повече за Сдружение „Чигот“ ТУК.

Последвайте „Странстващата бъчва“!

През Второто българско царство крепостта Червен е била важен регионален център, оставяйки ни много археологически находки за бита на обитателите на средновековния град. Всяка година на крепостта се организира лагер, целящ да демонстрира възможно най-достоверно ежедневието на средновековните жители на Червен. Резултатът, освен атрактивен за широката публика, предизвиква интерес и в академичните среди, където все по-често се говори за прилагането на добрите практики на експерименталната археология и у нас.

Представяме медовина Meadly във възможно най-близкия до историческата реалност контекст – до лагерния огън, съчетана с автентично приготвена средновековна храна и утоляваща жаждата на хора, които обитават истински средновековен лагер. Това е повече от обикновена дегустация! Това е преобразяване отвътре-навън.

Чрез експерименталната археология и в сътрудничество с хората, които буквално влизат в дрехите на нашите предци, можем да придобием и представа, кой тип медовина взаимодейства по-добре със средновековния начин на живот на участниците в този голям експеримент.

Очакваме ви от 4-ти до 6-ти май на крепостта Червен!

 

 

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам