Черешова медовина във восък! The Mead Time Capsule project

Вдъхновението

дойде докато обработвахме голямо парче восък. В него открихме запечатан мед. Тъмен и вкусен! Каква приятна изненада! Да запечатаме медовина в пчелен восък?

Реконструкция на средновековна кратунка за медовина
Медовина Meadly, запечатана в чист пчелен восък

Сетихме се за Васил от Medievalisticals – блог и страница за средовековния начин на живот и мода. Професионален шивач, интересите му не се изчерпват с автентичния текстил. Преди 7 години излезе негова статия за кратунките и тяхната употреба през Средновековието.

Кратунките

се използват от човечеството още от дълбока древност за съхранение на течности. Формата и качества им ги превръщат в перфектната естествена бутилка. Стават символични за пилигримите по време на кръстоносните походи, а в нашата Българска традиция сме ги виждали във всяка пищна механа.

Кратунка на гърба на пилигрим. Изображение от XVIв.
Бране на кратунки, изображение от XIVв.

Чрез този древен метод можем ефективно да съхраняваме течности за много дълго без да си служим със синтетични материали. „За да стане както трябва“ – Васил споделя, „трябва да се изпече!“ Този процес гарантира, че кратунката няма да се раздува на жегата или няма да е трошлива. „Така се прави!“, казва Васил.

Васил Снимка: www.Medievalisticals.com

 

Технологията

Васил прави домашна медовина и от него знаем, че за да функционира кратунката правилно, тя трябва да е промазана с восък отвътре. Така кратунката може да се използва дълго, няма да загние и няма да придаде лош дъх на питието. Звучи като перфектен начин да съхраним медовината!

Кратунка и буца пчелен восък
Разтопеният восък се излива в кратуната.

На крепостта Мезек се видяхме с Васил и обменихме опит.

Дълго време избирахме, с каква медовина да напълним това природно произведение на изкуството. Междувременно я третирахме със 100% натурално ленено масло отвън. Маслото придава блясък и я защитавамот слънце и дъжд. Избрахме силна суха черешова медовина. Първата ни черешова медовина, приготвена от мед и обезкостен черешов плод.

Готова е.

Сега остава да се изработи тапата. Както се сещате, кратунките нямат стандартизирано гърло, затова всяка тапа се изработва „по поръчка“.

Третираме тапата с разтопен восък. Искаме да сме сигурни, че и най-малките пори са получили своята порция от „пчелната глина“.

Почти забравхме да измерим обема на кратунката!
Повече от литър и половина. За да сме точни 1700мл, оставяйки малка въздушна камера, за да може да затворим времевата капсула.

Восъчният печат на Медовина Meadly

Остана да напълним кратуната, да затворим тапата и да запечатаме и отвън. И да я подпечатаме с официалния печат на Медовина Meadly!

 

Черешова медовина

Самата черешова медовина може да опитате на 17 август (събота) в бар „Абордаж“ – Домът на медовината в София. На този ден ви очакват и други изненади от инициативата квАРТал – празник на общността в центъра на София.

Чаша черешова медовина Meadly

Тази кратунка получи своята история!
Не си представяме по-прекрасен начин да запазим спомена от лято 2019. Засега 😉

Връзки:
Medievalisticals – Medieval crafts and reconstruction

„Абордаж“

 

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам