Фрея – Създаването на една легенда

Фрея – Създаването на една легенда

Медовина Фрея
Медовина Freija от Meadly

Медовината за нас е призвание, изкуство и мисия. Напитка, която въплъщава в себе си цяла култура. Комплекс от ценности, начин на живот, средство да изразим себе си. Точно както са гледали на медовината и хората преди 200, 500 или 1500 години.

През лятото поставихме началото на поредното приключение на медовина Meadly – Българската Занаятчийска Медовина. В тази същинска сага участват викинги, гарвани, бардове и дори самата Фрея – богиня на плодородието и любовта в скандинавската митология.

Науката е магия

фрея
Първо малко история. Ако сте следили внимателно сайта ни www.meadly.bg, вече би трябвало да знаете какво означава метеглин (metheglyn). През средните векове така са наричали медовина, в която са били накиснати лековити билки. В днешно време метеглин е стил медовина. Но през Средновековието на метеглина са гледали по-скоро като на лекарство. От една страна имаме езотеричното схващане, че медовната поема силата на природата чрез билките. От друга страна – факт е, че алкохолът е добър разтворител за активните вещества, съдържащи се в растенията.

Какво забележително пресичане на магията и науката!

Freija – колаборация с Meadly – Българската Занаятчийска Медовина

Група Фрея - нордически паган фолк
Група Freija – нордически паган фолк

 

Freija е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на групата влизат интерпретации на фолклорни песни от скандинавските страни и Финландия, както и съвременни песни в тази стилистика. Когато за пръв път се запознахме с Freija, не предполагахме, че пътищата ни ще се свържат толкова здраво.

Вече не помним точните думи, с които Фрея попита, дали можем да направим съвместен проект, но щастието за нас беше огромно и приехме поканата на драго сърце. Минаха месеци докато решим каква медовина ще подхожда на скандинавската богиня. През лятото, на терен, сред дъхавите рилски поляни, използвахме изкуството за да създадем Медовина Freija!

 

Медовина Freija

фрея
Етикетът на медовина Freija е създаден от Тот Чехович

Медовина Freija е посветена на едноименната pagan folk формация. Средно сладка медовина тип метеглин с дискретен меден вкус, балансиран от киселото тяло на хибискус. Усещат се нотки канела и аромат на пчелен клей.
Смесихме медовина, сценично изкуство и музика, за да създадем Freija пред очите на участниците в най-голямото събитие за ролеви игри на Балканите – The Fog Larp 2019.

Създаването на една легенда

фрея
Създадена под звуците на група Freija

Официалната премиера на медовина Freija ще се състои на 21.12.2019г. в бар „Абордаж“ – Дома на медовината в София. Началото е 19:00ч, а събитието е под наслов Yule Celebration. Посвещаваме го на най-големия езически зимен празник от викингската епоха. Очаквайте музика на живо в изпълнение на Freija!

Имате ли навършени 18 години, за да пиете медовина?
Да, имам Не, нямам